El Jardí de l’Albarda és un paradís

Aquesta setmana he tornat a travessar les portes del paradís després d’una primavera insòlita.

Què és l’Albarda?

És un regal per als sentits. El jardí de l’Albarda és un referent de jardí ecològic on les protagonistes són les espècies característiques del Mediterrani. Es tracta d’un terreny de 50.000m2 on l’art i la natura es fusionen. A l’Albarda trobem més de 700 espècies diferents de plantes que han atret la vida fins a crear un ecosistema propi dins la muntanya de la Sella, ubicada a Pedreguer. El jardí està dividit en zones clarament diferenciades: bosc mediterrani, bosc de ribera, jardí àrab valencià, jardí renaixentista… A cada zona trobarem plantes associades als diferents ecosistemes que hi ha representats al clima mediterrani. 

Durant el temps de confinament el jardí ha estat tancat al públic, però en cap moment ha estat buit. La flora i fauna omplin cada racó.

Vista de la catarata, maig 2020.

Als rierols, fonts i estanys podem localitzar insectes vinculats a l’aigua.

Ja ha començat l’espectacle de les libèl·lules i els cavallets del diable, també coneguts popularment per damisel·les, que volen sobre l’aigua, tractant de no ser menjades per cap pardal o per les granotes que descansen a les fulles del nenúfar blanc. Quan comença a fer més calor es troben diferents gèneres i amb un poc de paciència es pot fotografiar l’àmplia variabilitat de colors i mides dels dragons voladors. En anglés libèl·lula es diu Dragonfly, és un nom ben bonic! 

Estany de la garça, on trobem el nenúfar blanc (Nymphaea alba) granotes i libèl·lules.
Exemplar de libèl·lula roig: Crocothemis erythreaea // Exemplar de libèl·lula blau: Orthetrum julia
Libèl·lula Sympetrum fonscolombii
Cavallet del dimoni o damisel·la (Ischnura elegans) 

El món s’ha parat amb motiu del Covid19 i la gran majoria vam frenar en sec, però no la primavera. La primavera ha seguit fent el seu camí i ja està preparant-se per a donar-li pas a l’estiu. A l’interior del jardí ha estat necessari continuar amb diferents feines: treballs de poda, alimentació dels animals, regar les plantes dels testos i el manteniment general.

Si em dónes a elegir una estació, et diré que la primavera és el meu moment preferit de l’any, perquè és quan més vida hi ha al camp i quan més agradables són les temperatures, quan més insectes visiten flors i quan més animals es reprodueixen. Però si em preguntes quina és la meua estació preferida al jardí, em costaria molt decidir-me; cada temporada al jardí és única: colors, olors i sorolls canvien diàriament.

Dilluns passat, 25 de maig, les portes del paradís es tornaren a obrir al públic.

La televisió es va fer ressò de la notícia i des del programa TERRA VIVA van voler estar presents l’esperat dia. Acompanya’m a veure quines mesures s’han aplicat per afrontar la nova normalitat i descobrir diferents espècies que hi ha en flor a partir del minut 46:15 https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/terra-viva/25052020-terra-viva

Em sent afortunada per haver tornat i poder comprovar amb els ulls i amb la resta dels sentits, que el jardí està més viu que mai.

El Jardí de l’Albarda és el resultat d’un somni

El somni d’Enrique Montoliu és una realitat des de fa trenta anys, quan va trobar a Pedreguer una muntanya amb vistes al Montgó. El jardí està gestionat per FUNDEM , la fundació que Enrique va crear l’any 1996 inspirat per la National Trust d’Anglaterra. Els socis de FUNDEM amb l’aportació anual col·laborem amb la compra de terrenys en l’àmbit nacional per a la seua custòdia. Les terres són escollides pel seu valor ambiental i patrimonial; amb la seua protecció i gestió sostenible es garanteix la conservació. A més, els socis tenen l’entrada gratuïta al jardí, que està obert cada dia l’any (excepte per pandèmies com ha estat el cas!) i a l’estiu obri tan de matí com de vesprades.

L’horari és de 10 a 14h de dilluns a diumenge, i a partir del 15 de juny també obri totes les vesprades, de 18h a 21h. L’entrada a l’Albarda té un preu de 6€, si tens pensat anar a visitar el jardí et recomane fer-ho sense pressa, és gran i cada racó paga la pena. Hi ha un itinerari accessible per a visitar el jardí amb cadira de rodes o carret per als més menuts. Les mascotes poden accedir amb corretja.

Què fer a l’Albarda

A l’Albarda pots llegir, pintar, passejar i gaudir observant qualsevol racó ple de vida. És el lloc perfecte per a inspirar-se i agafar idees per a crear racons únics amb plantes d’ací. I també és un lloc on es pot aprendre! A l’enllaç et conte els tallers sobre educació ambiental i les visites guiades que permeten als participants descobrir tots els secrets del jardí i les seues plantes i animals. També es realitzen cursos d’introducció a la jardineria mediterrània i a l’estiu hi ha concerts de guitarra en directe.

Rusc envidrat del jardí situat a l’aula d’educació ambiental.

També es realitzen diversos concerts a l’any, de forma que es pot gaudir del seu encant a cada estació acompanyats per música en directe i un magnífic ambient. Si vols més informació sobre els concerts, consulta la web del jardí i dóna-li m’agrada al Facebook i l’Instagram.

Des de fa un parell d’anys també hi ha la possibilitat de participar en les Jornades de plantes mengívoles. Els assistents tenen l’ocasió de conèixer una a una les espècies silvestres, consells per a identificar-les i aprendre a diferenciar-les segons el tipus de fulla o flor i en acabar se’ls envia un document amb receptes silvestres! Si tens molt d’interès a aprendre sobre aquest tema també pots contactar-me per a organitzar una visita personalitzada.

 

M’agrada tant el jardí….

Que m’he inventat dos jocs per a poder tornar de vesprades quan està tancat al públic! Has sentit parlar de l’Escape Garden? És la versió del joc mundialment conegut Escape Room, però a l’aire lliure i en un marc insuperable com és l’Albarda. Visita l’apartat de la web on explique les dos temàtiques disponibles: Moriscos 1275 o Bandolers 1874.

Si encara no has tingut ocasió de visitar aquest paradís, ara és el moment! 

Et deixe una xicoteta galeria fotogràfica amb algunes imatges que he fet al llarg dels últims anys 🙂

Deja un comentario

Translate »

“Quan anem al camp hem de procurar no deixar cap rastre, més enllà de les nostres pròpies petjades”.

visites guiades xabia montgó denia marina alta endemicanatura diània
Obrir el xat
Tens algún dubte?