Rèptils i amfibis: Herpetologia a la Comunitat Valenciana

Quants tipus d’herpetos trobem a la Comunitat Valenciana?

Herpeto és una paraula d’origen grec «ἑρπετόν» i s’utilitza per fer referència als animals que s’arrosseguen.
Al nostre territori queden llocs on podem trobar amfibis i rèptils i encara que no sempre són fàcils d’observar, potser ens creuem amb algun d’ells, i no hem d’espantar-nos ni tractar de fer-los mal, ja que són una part fonamental del nostre ecosistema i la seua presència és necessària per al control de plagues. Observar una serp o granota o gripau al nostre camp o proximitats és un indicador de qualitat de vida, ja que als entorns contaminats difícilment poden sobreviure.

Amfibis: granotes i gripaus i tritons

Gripau comú (Bufo spinosus)

A la península Ibèrica coexisteixen 28 espècies diferents d’amfibis i a la Comunitat Valenciana podem trobar 9 d’ells: la granota comuna (Pelophylax perezi), el gripau comú (Bufo spinosus), el gripau corredor (Epidalea calamita), el gripau parter (Alytes obstetricans), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) i el gripau motejat (Pelodytes punctatus) i fins i tot el tritó ofegabous (Pleurodeles walt).

 

 

Rèptils: dragonets, fardatxos, sargantes, serps, escurçons i tortugues

endragonet endemicantura
Ull d’un dragonet (Tarentola mauritanica)

Els rèptils de la Comunitat Valenciana es classifiquen en 4 famílies. Existeixen diferents noms per a fer les diferents espècies, però a grans trets es classifiquen en: dragonets (Tarentola mauritanica / Hemydactilus turcicus), lluentes (Chalcides bedriagai), sargantanes (Psammodromus algirus/edwarsianus /Podarcis muralis/hispanica/liolepis) i fardatxos (Timon lepidus/nevadensis)

Les serps pertanyen a la classificació dels ofidis, un subordre de rèptils amb escates, sense extremitats, de cos molt allargat i estret, cap xafat, boca gran i sang gelada. A la Comunitat se’n troben 4 famílies diferents de serps: CulubridaeViperidaeNatricidae i Lamprophiidae. En total trobem 9 espècies diferents com per exemple: serp d’aigua (Natrix maura), serp de ferradura (Hemmorhois hippocrepis) i rarament es pot trobar l’única que té verí que és l’escurçó ibèric –víbora hocicuda– (Vipera latastei) i que es caracteritza per la forma del cap on té un musell ben marcat cap amunt.

També tenim tortugues marines i terrestres. De les terrestres hi trobem: la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i la tortuga de riu (Mauremys leprosa) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Una espècie no desitjada però que també es pot trobar als nostres espais naturals com marjals o rius és la tortuga de Florida, una espècie invasora que ací ha trobat un paradís on el clima li permet estar tot l’any reproduint-se i alimentant-se i desplaça a les poblacions autòctones, ja que a banda de tindre un caràcter territorial és una amenaça per a tot l’ecosistema.

 

L’ Associació Herpetològica Timon

Que com sé tot açò? Gràcies als companys de l’Associació Herpetològica Timon. L’any passat organitzaren un curs d’introducció a l’herpetologia per aprendre sobre la conservació d’aquesta fauna tan vulnerable.
Existeixen centenars de trampes on moren diàriament rèptils i amfibis de totes les dimensions.
Legalment està prohibit manipular-los i cal emprar el sentit comú per a saber en quines ocasions podem realitzar un xicotet gest que canvie el destí de molts animals: no deixar objectes al camp que poden servir d’efecte trampa, com: bidons, botelles i llandes, objectes grans, pous/aljubs sense tapar… tots són llocs on caure i difícilment tornaran a sortir.

Et convide a seguir-los per xarxes socials al Facebook i per Instagram, i també a donar-li una ullada a la nova web que han estrenat aquesta setmana: https://www.asociaciontimon.org/
A la web pots conéixer la història d’aquesta jove associació formada per estudiants i joves experts i amateurs apassionats del món de l’herpetologia. També pots consultar com associar-te i el que em sembla més interessant de tot: com evitar els efectes trampa i com col·laborar amb la recol·lecció de dades gràcies a les observacions, ja que l’últim cens oficial es va realitzar fa més de 20 anys i la situació i els hàbitats dels rèptils i els amfibis s’han vist minvats respecte als anys anteriors.

timon valencia logo

 

T’agradaria que organitzàrem una ruta guiada amb els companys de l’Associació per aprendre sobre l’herpetofauna que habita a la Marina Alta? Deixa un comentari i digues si tens ganes d’aprendre les tècniques de rastreig i els consells per saber quina és la millor època i llocs per tractar d’observar aquests éssers vius tan curiosos.

2 comentarios en “Rèptils i amfibis: Herpetologia a la Comunitat Valenciana”

Deja un comentario

Translate »

“Quan anem al camp hem de procurar no deixar cap rastre, més enllà de les nostres pròpies petjades”.

visites guiades xabia montgó denia marina alta endemicanatura diània
Obrir el xat
Tens algún dubte?