Rèptils i amfibis: Herpetologia a la Comunitat Valenciana

Quants tipus d’herpetos trobem a la Comunitat Valenciana?

Herpeto és una paraula d’origen grec «ἑρπετόν» i s’utilitza per fer referència als animals que s’arrosseguen.
Al nostre territori queden llocs on podem trobar amfibis i rèptils i encara que no sempre són fàcils d’observar, potser ens creuem amb algun d’ells, i no hem d’espantar-nos ni tractar de fer-los mal, ja que són una part fonamental del nostre ecosistema i la seua presència és necessària per al control de plagues. Observar una serp o granota o gripau al nostre camp o proximitats és un indicador de qualitat de vida, ja que als entorns contaminats difícilment poden sobreviure.

Amfibis: granotes i gripaus i tritons

Gripau comú (Bufo spinosus)

A la península Ibèrica coexisteixen 28 espècies diferents d’amfibis i a la Comunitat Valenciana podem trobar 9 d’ells: la granota comuna (Pelophylax perezi), el gripau comú (Bufo spinosus), el gripau corredor (Epidalea calamita), el gripau parter (Alytes obstetricans), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) i el gripau motejat (Pelodytes punctatus) i fins i tot el tritó ofegabous (Pleurodeles walt).

 

 

Rèptils: dragonets, fardatxos, sargantes, serps, escurçons i tortugues

endragonet endemicantura
Ull d’un dragonet (Tarentola mauritanica)

Els rèptils de la Comunitat Valenciana es classifiquen en 4 famílies. Existeixen diferents noms per a fer les diferents espècies, però a grans trets es classifiquen en: dragonets (Tarentola mauritanica / Hemydactilus turcicus), lluentes (Chalcides bedriagai), sargantanes (Psammodromus algirus/edwarsianus /Podarcis muralis/hispanica/liolepis) i fardatxos (Timon lepidus/nevadensis)

Les serps pertanyen a la classificació dels ofidis, un subordre de rèptils amb escates, sense extremitats, de cos molt allargat i estret, cap xafat, boca gran i sang gelada. A la Comunitat se’n troben 4 famílies diferents de serps: CulubridaeViperidaeNatricidae i Lamprophiidae. En total trobem 9 espècies diferents com per exemple: serp d’aigua (Natrix maura), serp de ferradura (Hemmorhois hippocrepis) i rarament es pot trobar l’única que té verí que és l’escurçó ibèric –víbora hocicuda– (Vipera latastei) i que es caracteritza per la forma del cap on té un musell ben marcat cap amunt.

També tenim tortugues marines i terrestres. De les terrestres hi trobem: la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i la tortuga de riu (Mauremys leprosa) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Una espècie no desitjada però que també es pot trobar als nostres espais naturals com marjals o rius és la tortuga de Florida, una espècie invasora que ací ha trobat un paradís on el clima li permet estar tot l’any reproduint-se i alimentant-se i desplaça a les poblacions autòctones, ja que a banda de tindre un caràcter territorial és una amenaça per a tot l’ecosistema.

 

L’ Associació Herpetològica Timon

Que com sé tot açò? Gràcies als companys de l’Associació Herpetològica Timon. L’any passat organitzaren un curs d’introducció a l’herpetologia per aprendre sobre la conservació d’aquesta fauna tan vulnerable.
Existeixen centenars de trampes on moren diàriament rèptils i amfibis de totes les dimensions.
Legalment està prohibit manipular-los i cal emprar el sentit comú per a saber en quines ocasions podem realitzar un xicotet gest que canvie el destí de molts animals: no deixar objectes al camp que poden servir d’efecte trampa, com: bidons, botelles i llandes, objectes grans, pous/aljubs sense tapar… tots són llocs on caure i difícilment tornaran a sortir.

Et convide a seguir-los per xarxes socials al Facebook i per Instagram, i també a donar-li una ullada a la nova web que han estrenat aquesta setmana: https://www.asociaciontimon.org/
A la web pots conéixer la història d’aquesta jove associació formada per estudiants i joves experts i amateurs apassionats del món de l’herpetologia. També pots consultar com associar-te i el que em sembla més interessant de tot: com evitar els efectes trampa i com col·laborar amb la recol·lecció de dades gràcies a les observacions, ja que l’últim cens oficial es va realitzar fa més de 20 anys i la situació i els hàbitats dels rèptils i els amfibis s’han vist minvats respecte als anys anteriors.

timon valencia logo

 

T’agradaria que organitzàrem una ruta guiada amb els companys de l’Associació per aprendre sobre l’herpetofauna que habita a la Marina Alta? Deixa un comentari i digues si tens ganes d’aprendre les tècniques de rastreig i els consells per saber quina és la millor època i llocs per tractar d’observar aquests éssers vius tan curiosos.

2 comentarios en “Rèptils i amfibis: Herpetologia a la Comunitat Valenciana”

Deja un comentario

Translate »
Obrir el xat
Tens algún dubte?