Orquídies silvestres des de casa

Maquetes d’orquídies descarregables

Et propose conéixer en deteniment quatre de les espècies més boniques d’orquídies silvestres que creixen entre altres llocs a la comarca de la Marina Alta.
Aquesta és una manera didàctica i entretinguda d’aprofitar una vesprada de confinament. Tot seguit t’explique els passos a seguir per a realitzar el muntatge de la teua pròpia orquídia des de casa.

Aquesta primavera, alienes a la situació mundial, les nostres orquídies silvestres estaran sent pol·linitzades per diferents espècies d’insectes voladors. La pseudocòpula entre insecte i flor és tot un espectacle: les orquídies atreuen amb tècniques d’engany als seus pol·linitzadors que confosos per diferents factors creuen estar perpetuant el seu llinatge. Quines són aquestes tècniques que utilitzen les orquídies? La més clara i cridanera és la semblança amb mosques i vespes, però existeixen altres formes d’engany per engalipar als visitants que les pol·linitzen; les flors poden canviar la temperatura respecte a l’ambient i per ser ben localitzables desprenen oloroses feromones que viatgen per l’aire i atreuen des de ben lluny a mascles voladors amb ganes de repartir molt d’amor. 

Els aficionats i apassionats hem gaudit aquesta breu temporada de la floració de diferents espècies. Enguany sóc afortunada perquè he trobat diferents gèneres i espècies en flor des de finals de gener fins a la primera setmana de març: Himantoglossum, Ophrys i Orchis són les més primerenques. Altres orquídies silvestres dels gèneres Serapias, Anacamptis o Neotinea són de floració més tardana i enguany mostraran la seua bellesa sols als insectes i als xicotets mamífers que ocasionalment poden alimentar-se de les seues flors, com els conills de camp.

Per sort, des de casa encara ens podem entretenir amb les orquídies.

Com és possible? Gràcies a les maquetes descarregables de la web d’Agroambient de la GVA.

Pots descarregar-les directament ací. Les he ordenat de menor a major dificultat:

Descarrega l’Ophrys speculum

Descarrega l’Ophrys lutea

Descarrega l’Anacamptis papilionacea 

Descarrega l’Ophrys tenthredinifera 

Què és necessari?

Impressora amb tinta de color cal imprimir per les dos cares.

4 Cartolines*

1 llapis o bolígraf per ajudar a corbar les diferents parts com fulles, pètals, sèpals i labels.

1 cúter*

Cola líquida 

*Si no tens cartolines pot servir paper blanc, recomane en aquest cas utilitzar pegament de barra. La cola líquida blanca és millor per a les cartolines.

*Si no tens cúter poden servir unes tisores però s’aconsella cúter, ja que és més precís, facilita retallar i evita que es doble més del necessari el material.

NOTA: El format original és en A3, però si no tens l’opció a l’hora d’imprimir-lo també es pot imprimir en A4, la mida del foli estàndard. La impressora, en teoria, deu ajustar l’escala automàticament. 

RECOMANACIONS I CONSELLS

  1. Utilitzar paper, cartó o alguna superfície per a protegir la taula on tallarem amb el cúter.
  2. Preparar abans els materials: cartolina impresa a doble cara, el cúter, un llapis i la cola.
  3. L’ordre que cal seguir per permetre que s’assequen les parts és: A, B, C, D… Baix de cada figura està la lletra de color roig.
  4. Tallar amb el cúter les línies contínues. Les discontinues i els punts són per a doblar en forma de muntanya i en forma de vall respectivament.

    tipus de plecs endemica gva orquidies
    Detall ampliat del PDF
  5. Quan s’acaba de tallar la part A, que en les 4 espècies és la base amb el nom científic, començar a doblar; després pegar la base i reservar.
  6. Tallar la B, C… i la resta de peces en ordre i anar muntant-les. Recorda que convé passar a la següent peça quan està acabada l’anterior, així permetem que s’asseque. L’ordre d’apegat és seguint els números.
  7. Cada espècie de les quatre descarregables presenta diferents tècniques de muntatge, per això les he ordenat segons la dificultat.

Les instruccions de muntatge es troben a cada PDF i en ser visuals són ben fàcils de seguir, resulta intuïtiu i dona igual llengua que parles, segur que les entens! De totes maneres, per si és d’ajuda, deixe com a exemple les instruccions pas a pas de l’Orquídia Espill de Venus:

speculum
Detall ampliat del PDF Ophrys speculum

Interpretació de la imatge:

-Una vegada retallada i doblada cada part (A,B,C,D i E) el primer que cal és unir la base amb la tija (A i B). Primer es claven les solapes de la B pel triangle de la base i després s’apaguen per baix seguint sempre l’ordre dels números.

-Tot seguit es preparen les flors: les fletxes de color taronja indiquen el costat per corbar el cartó amb l’ajuda d’un llapis o bolígraf.

-Les fletxes verdes indiquen com unir les parts C i D sense necessitat de cola.

-Quan tens les tres flors acabades, és hora d’apegar-les com indiquen les fletxes blaves a la tija (C+D a la B).

[A mi m’agrada utilitzar un tros de paper doblegat per escampar la cola, ja que tinc un format gran de pot i em resulta més complicat anar al detall]

-L’últim pas és pegar la fulla (E) al costat de la tija, sobre la base, i ja està la nostra orquídia Espill de Venus preparada!

maqueta endemicanatura

Mira que boniques han quedat!!! A banda d’entretenir-me, també he sentit emoció en convertir un tros de paper llis en una maqueta! La més sincera enhorabona a l’equip de la GVA que l’any 2017 va tindre aquesta genial idea per apropar la natura a les nostres cases, al Jardí Botànic de València, Fundem i en particular a Benjamin Albiach qui ha dissenyat perfectament les quatre espècies d’orquídies, tant de bo s’animen a ampliar aquest projecte en un futur pròxim!

maquetes orquidies endemicanatura

Si t’animes a muntar-ne alguna o totes m’encantarà veure el resultat. Si tens algun dubte pots posar-te en contacte i t’ajudaré encantada! 

A l’instagram pots trobar una carpeta destacada amb fotografies d’orquídies d’enguany. Tinc més ganes que mai de fer difusió de tots els coneixements que tinc sobre les orquídies i de mostrar la passió i emocions que desperten aquestes delicades plantes. Necessite seguir promovent l’estima i conservació cap aquest patrimoni viu. De moment les OrquiRutes han d’esperar, però almenys podem aprofitar el temps per a enamorar-nos des de casa d’aquestes preciositats.

 

Cada dia és únic i no torna, aprofitem el temps per a fer tot el pendent i per a pensar, descobrir noves passions i aprendre molt!

Ànims i salut!

Deja un comentario

Translate »

“Quan anem al camp hem de procurar no deixar cap rastre, més enllà de les nostres pròpies petjades”.

visites guiades xabia montgó denia marina alta endemicanatura diània
Obrir el xat
Tens algún dubte?