Introducció al món de les orquídies silvestres

orquiruta endemicanatura xabia ecoturisme interpretacio orquirutas

La primera entrada del blog havia d’anar dedicada a les orquídies silvestres. És gràcies a l’admiració i estima què sent cap a aquestes plantes de la família Orchidaceae que em vaig animar a dedicar-me professionalment al món de la interpretació ambiental.

De segur que en dir la paraula orquídia el primer que et ve al cap són les precioses orquídies tropicals.
Aquestes espècies exòtiques són molt preades per la població i molta gent en tenim a casa per gaudir de la seua bellesa.
El que potser no saps és que quasi de segur has tastat almenys una vegada en la vida una espècie d’orquídia!
L’anomenada Vanilla fragans, o l’orquídia que produeix les baines de vainilla.

A les zones tropicals aquestes plantes creixen per les branques dels arbres i als clavills de les roques.
A l’àrea Mediterrània, en canvi, les orquídies silvestres creixen a llocs molt concrets: voreres de camins, camps de cultiu abandonats, zones boscoses…
Tendeixen a formar poblacions puntuals on podem arribar a trobar molts exemplars d’una sola espècie.
Encara que de manera puntual poden ser abundants, n’hi ha prou amb desplaçar-nos uns kilòmetres per deixar d’observar-les.

A la comarca de la Marina Alta som molts els aficionats per aquestes meravelles de la natura que podem trobar en flor pràcticament tot l’any.
A principis d’any comencen a aparèixer les primeres espècies en flor: representants dels gèneres Ophrys i Himantoglossum.
Al llarg de tota la primavera i fins al començament de l’estiu trobarem altres gèneres com Orchis, Serapias, Anacamptis…
Fins i tot amb l’arribada de la tardor tenim ocasió d’observar representants del gènere Spiranthes.

Aquesta flora és molt vulnerable a les alteracions del seu hàbitat, per això està protegida a escala europea, estatal, comunitari, i fins i tot en l’àmbit local.
Treballant a l’Ajuntament d’Alcalalí vaig començar un cens oficial per comptabilitzar i localitzar diferents espècies d’orquídies amb la finalitat de protegir-les.

A la Generalitat Valenciana, l’any 2017 va ser declarat l’any de les orquídies. El seu poder captivador és perfecte per conscienciar a la població sobre la necessitat de protegir l’entorn. Són una ferramenta perfecta per a la divulgació que permet arribar a totes les persones en matèria d’educació ambiental promovent l’estima cap al territori que habitem o visitem.
Mitjançant les figures de protecció i les polítiques conservacionistes que vetlen pel medi ambient aconseguim tindre més cura i protegir aquests éssers vius que no tenen capacitat d’expressar-se per si mateix.

Una de les meues majors preocupacions és la de garantir que ningú trepitge cap orquídia, ja que la seua xicoteta mida és prou complicat veure-les.
És per açò que quan és l’època prèvia a la floració, hem d’anar amb quatre ulls per no trepitjar les fulles basals, que són la part més vulnerable. Les fulles basals de les orquídies silvestres són molt semblants a les de les orquídies tropicals: fulles fortes, lluentes, amb forma ovalada.

 

Al subsòl posseeixen tubercles i aquests romanen baix terra fins que les condicions són les òptimes per créixer i treure flors. Necessiten condicions molt específiques per poder sobreviure: quantitat de pluja, humitat de l’ambient, hores de sol, qualitats del sol, presència de fongs concrets… i per descomptat la visita dels insectes que les pol·linitzen i permeten la seua futura reproducció. De vegades es donen situacions úniques i un mateix insecte pol·linitzador visita dues orquídies diferents i se’n crea una nova hibridació amb característiques pròpies dels dos predecessors. Si es dóna una d’aquestes ocasions especials, apareix una espècie nova que contribueix a incrementar la nostra biodiversitat, demostrant que la natura està viva i en constant evolució.

Durant una OrquiRuta l’any passat, Miquel Noguera, veí de Pedreguer que fa més de 15 anys que està col·laborant amb la creació del calendari anual de Gràfiques Avellà em va proposar dedicar el tema del calendari 2020 a les orquídies silvestres. Em va parèixer una forma fantàstica d’apropar-les a la població, no sols mostrant la seua bellesa; també donant a conéixer dades d’interés com el nom comú de la zona, el nom científic, els mesos de floració i la mida que poden arribar a assolir. Em sent molt feliç per l’acollida que ha tingut el calendari entre els veïns i veïnes de totes les edats de la Marina Alta; em resulta molt gratificant pensar que hi ha persones que les no coneixen i enguany les estan descobrint, mes a mes, durant tot l’any i que ja les aprecien.

Què és això d’OrquiRuta? Es tracta d’un concepte que vaig inventar per fer ràpida referència a les rutes guiades d’observació d’orquídies silvestres. Hi ha vegades que les orquídies apareixen a les voreres dels camins, a zones de cultiu abandonades, a zones boscoses… no sempre són fàcils d’observar, però de vegades hi ha sort i apareixen a algun lloc accessible, on els participants poden observar-les amb deteniment i es garanteix que no s’altera l’hàbitat dels exemplars, que han estat prèviament censats. Ubicació, espècies, quantitat i estat són dades que any a any des de 2017 estic estudiant, per comprovar si incrementen o disminueixen poblacions, si es veuen afectades per depredadors, com els conills o porcs senglars, o directament afectades per l’alteració de l’hàbitat per part de la nostra espècie omnipresent.
A les OrquiRutes hi ha límit de participants. Es tracten de grups reduïts per garantir que el nostre pas no afectarà la zona visitada. Fes clic ací per accedir a la informació relacionada amb les rutes guiades per descobrir tot el relacionat amb aquest fascinant món de la meua mà!

 

 

 

Les OrquiRutes d’enguany!! 🙂

Si t’interessa inscriure’t contacta’ns indicant:
– Nom complet i data de naixement
– Quin dia vols participar
– Telèfon de contacte

Deja un comentario

Translate »

“Quan anem al camp hem de procurar no deixar cap rastre, més enllà de les nostres pròpies petjades”.

visites guiades xabia montgó denia marina alta endemicanatura diània
Obrir el xat
Tens algún dubte?